biopsija

Biopsija

Biopsija je postupak uzimanja uzorka tkiva iz organizma kako bi se učinila pretraga. Tkivo se pregledava pod mikroskopom i zato su potrebni vrlo mali uzorci.

Ponekad je dovoljno samo sastrugati tkivo s nekoga područja ( primjer za to je uzimanje uzorka s grlića maternice).

Tijekom pretrage crijeva, tkivo za biopsiju može se uzeti kroz cijev koja se naziva endoskop.

U drugim slučajevima, na primjer, za biopsiju bubrega ili jetre koristi se velika hipodermalna igla.

Biopsija jetre

biopsija dojkeBiopsija jetre koristi se kako bi se potvrdile dijagnoze kao što su hepatitis, ciroza ili tumori jetre.

Biopsija se obično izvodi tako da pacijent leži na lijevom boku i drži desnu ruku ispruženu u ramenu ispod glave. Važno je da je pacijent cijelo vrijeme u tome položaju i da bude što mirniji. Tijekom izvođenja zahvata daje se lokalna anestezija.

Iglom se ulazi između dvaju rebara prema površini jetre i materijal za biopsiju uzima se vrlo polako.

Biopsija endometrija

Biopsija endometrija radi se kako bi se pregledao unutarnji sloj maternice.

Ako žena pati od neredovite menstruacije ili nenormalnog vaginalnog krvarenja, time se mogu otkriti primjerice polipi, neravnoteža hormona ili rjeđe, tumori.

Biopsija endometrija može se izvesti na više načina. Jedan od njih je dilatacija i kiretaža.
Dilatacija i kiretaža je uobičajena ginekološka procedura koja se danas sve više zamjenjuje modernijom histeroskopijom.

Dilatacija i kiretaža izvode se pod kratkotrajnom općom anestezijom. Grlić maternice se postupno otvara uvođenjem okruglih štapića ili dilatatora. U početku se koriste oni manje veličine pa se postupno povećavaju sve dok se grlić maternice ne otvori dovoljno kako bi mogla ući kireta – mali instrument nalik žlici kojim se ostruže unutrašnjost maternice.

Histeroskopija

Savitljivim optičkim instrumentom sa svjetlom na vrhu prolazi se kroz grlić maternice kako bi se omogućio izravan pogled u unutrašnjost maternice. Biopsija se obavlja pod kontrolom oka pomoću instrumenta koji se uvede u maternicu. Taj se zahvat obično provodi u lokalnoj anesteziji, mada se nekim ženama preporučuje uvođenje u opću anesteziju.

Ostale metode se razvijaju kako bi se omogućilo uzimanje malog uzorka tkiva iz područja unutrašnjosti maternice bez da se koristi anestezija i da se zahvat izvodi ambulantno.
Najuobičajeniji način je pomoću uređaja nalik slamci kojim ginekolog učini laganu sukciju i tako dođe do tkiva potrebnog za biopsiju.

Biopsija prostate

biopsija ispitivanjeBiopsija prostate se izvodi ako se nađe na abnormalnosti tijekom digitorektalnog pregleda. Izvode se transrektalni ultrazvučni pregled te krvni testovi koji mogu upozoriti na povišenu vrijednost PSA (prostata specifičnog antigena).

Biopsija prostate izvodi se u bolnici i bez upotrebe anestezije.

Radiolog ili urolog provjerit će uzima li pacijent lijekove za razrjeđivanje krvi, kao što su acetilsalicilna kiselina ili heparin kako bi na vrijeme, barem tjedan dana prije zahvata, pacijent prestao uzimati te lijekove i time smanjio mogućnost krvarenja. Pacijentu će se dati antibiotici kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Tijekom izvođenja zahvata pacijent leži na boku sa savinutim koljenima i povučenim na prsa. Tijekom zahvata bolesnik će osjetiti kratku bol zbog uboda igle koja ulazi i izlazi iz prostate.

Ako se nađe bilo kakva abnormalnost na ultrazvuku, biopsija se mora ubrzo učiniti.
Zahvat se može izvesti i bez kontrole ultrazvuka. U tom slučaju liječnik prstom određuje mjesto uboda iglom u područje abnormalnog tkiva i uzima uzorke za biopsiju.

Nakon zahvata bolesnik može osjetiti nelagodu te može ponekad primijetiti krv u urinu nekoliko dana nakon zahvata.

Biopsija kože

Kada promjene na koži zahtijevaju daljnje pretrage, biopsija kože može biti korisna. Prvo, daje se lokalna anestezija, a zatim se skalpelom odreže mali komad kože. Tada se to mjesto zašije pomoću nekoliko šavova. Ostaje vrlo mali, gotovo nevidljivi ožiljak.

Biopsija koštane srži

Biopsija koštane srži je nužna kod mnogih različitih bolesti koštane srži, krvi ili limfatičkog sustava. Biopsija se obično obavlja u gornjem dijelu kuka ( područje ilijačne kosti) ali može i iz prsne kosti.

Prvo se daje lokalna anestezija. Tada se snažnom iglom probije koža i vanjski dijelovi kosti dok se ne dosegne mekši, središnji dio kosti, tj. koštana srž. Štrcaljkom s vrha igle usiše se uzorak koštane srži. Uzorak se pregledava pod mikroskopom.

Biopsija dojke

Taj se zahvat koristi ako se kliničkim pregledom, ultrazvukom ili mamografijom otkrije kvržica u dojci. Biopsija otkriva radi li se o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni.

Metoda koja se naziva aspiracija finom iglom koristi hipodermalnu iglu koja probija kožu i uzima se uzorak. Ponekad se taj zahvat može izvesti pod kontrolom ultrazvuka ili rentgenskih zraka.

Druga opcija je kirurška biopsija, kojom se otklanja cijela kvržica.

Biopsija tankog crijeva

Nije uvijek moguće endoskopom pregledati središnji dio tankog crijeva, tzv. jejunum. U takvim slučajevima, koristi se kapsula za biopsiju pomoću koje se uzimaju uzorci za biopsiju.

Bolesnik proguta kapsulu koja je povezana s tankom cjevčicom. Tada se rentgenskim zrakama kontrolira je li kapsula u jejunumu. Kada je kapsula na pravome mjestu, učini se djelomični tlak u cjevčici uz pomoć koje se otrgne mali komad sluznice i usiše u kapsulu. Kada je uzorak za biopsiju u kapsuli, kapsula se povuče natrag kako bi se uzorak mogao pregledati. Metoda je najkorisnija kod sumnje na celijakiju.

https://www.youtube.com/watch?v=bFlJVosYfXM

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *