neem

Biljka NEEM indijski lek za mnoge bolesti

Hiljadama godina je NEEM drvo pokazivalo svoje pozitivne osobine u lečenju mnogih bolesti u indijskoj tradicionalnoj medicinu. Svaki deo drveta neem ima lekovito dejstvo. Dr.Bisvas i njegovi saradnici su nedavno pregledali biološke aktivnosti od nekih neem jedinjenja, farmakološka delovanja ekstrakta drveta neem, napravili su kliničke studije delovanja lekovitih sastojaka drveta neeem zajedno sa procenama sigurnosti.

Neem se opsežno koristi u Aiurvedi, unani i homeopatksoj medicini. Značenje reči neem u bukvalnom prevodu je oslobađanje od bolesti. Značaj u lečenju biljkom neem je takođe prihvaćen od strane američke Nacionalne akademije nauka čiji je izveštaj objavljen 1992 god. pod nazivom „NEEM-drvo za rešavanje globalnih problema“

Izolovano je više od 135 jedinjenja iz biljke neem a svako od njih je povezano različitim delovanjem na ljudski organizam, takodje su i strukturalno veoma različita. Ova jedinjenja su podeljena u dva glavne grupe: isoprenoidi i ne-isoprenoidi.

Medicinska upotreba biljke neem

neem biljka lišće

U medicinske svrhe upotrebljavaju se različiti delovi drveta neem i dugi niz godina se koriste u tradicionalnoj indijskoj medicini. Neem ekstrakt listova se terapeutski koristi kao narodna medicina i lek za gubu, crevnu helminitijazu, respiratorne smetnje, zatvor i za kompletno poboljšanje zdravlja. Upotrebljava se za lečenje reumatizma, čireva. Neem ulje se koristi za razne infekcije kože. Kora, list, cvet i plod se koriste se koriste za prečišćavanje krvi, bolesti žuči, kožne čireve.

Imunostimulacijono dejstvo

Tečni ekstrakti biljke neem kore i listova poseduju imunostimulaciono dejstvo. Neem ulje aktivira imune mehanizme ćelija.

Hipoglikemijsko dejstvo ekstrakta neem

Ekstrakt neem lišća značajno smanjuje nivo šećera u krvi i smanjuje adrenalin,kao i glukozu i hiperglikemiju. Nedavno je primećeno hiperglikemijsko delovanje kod ekstrakta lišća u ipsitivanjima na zečevima obolelim od dijabetesa.

Sprečavanje trudnoće

Vaginalna upotreba neem ulja može da spreči trudnoću takodje može da izazove prirodni pobačaj. Ovaj preparat može da se koristi kao prirodno sredstvo za kontracepciju.

Antimalarijsko dejstvo

Ova biljka uspešno uništava malarične parazite.

Anti gljivično delovanje biljke neem

Antifungalna aktivnost ekstrakta listova biljke neem su zapažena na sledećim gljivicama Trichophyton, Epidermophyton, Microspor Trichosporon, Geotricum i Candida.

Antibakterijsko delovanje iz ekstrakta lišća i semena

Ova biljka poseduje širok spektar antibakterijskog delovanja protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama, uključujući M. Tubercolosisi sojeva otpornih na streptomicin.Inhibira Vibrio cholerae Klebsiella pneumoniae, M. tuberculosis i M. Pyogenes. Antimikrobni efekti biljke neem su takođe zapaženi i na Streptococcus mutans i S. faecalis.

Antivirusno dejstvo

Ekstrakt biljke neem utiče na virus malih boginja.

Antikancerogena aktivnost

Biljka neem smanjuje efektivno širenje kancera i prenošenje tumora na zdrave ćelije.

Antioksidativna aktivnost

Ekstrakt biljke ima značajnu antioksidativnu aktivnost u organizmu čoveka.

Efekti na centralni nervni sistem

Ekstrakt biljke neem ima antidepresivno dejstvo.

Medicinska primena biljke neem

Ekstrakt biljke neem uspešno leči ekcemu i šugu.Losion iz biljke neem lista može da izleči mnoge dermatološke bolesti u roku od 3-4 dana u akutnoj fazi ili dve nedelje u hroničnim slučajevima.Pasta pripremljena od lišća neem biljke i kurkume je efikasno izlečila velik broj zaraženih od šuge.Ekstrakt lista je propisan za oralnu upotrebu prilikom lečenja obolelih od malarije.Nedavno kliničko ispitivanje sprovedeno u cilju istraživanja efikasnost na ljudima zaraženim od malarije.

Nivo lipida naročito holesterola su sniženi u toku terapije. Izveštaji su takođe dostupni kod mnogih pacijenata koji boluju od različitih oblika raka. Bolesnici sa epidomoidnim karcinomom su pokazali izuzetno dobre rezultate prilikom terapije sa ovim ekstraktom. Takodje kod mnogih volontera koji su ga testirali kao kontraceptivno sredstvo ekstrakt biljke neem je je sprečio trudnoću bez negativnog uticaja na vaginu, grlić materice. Dokazano je da je upotreba ovog preparata u potpunosti bezbedna.

U mnogim naučnim istraživanjima je dokazan opravdan lekoviti uticaj biljke neem prilikom tretmana mnogih oboljenja. Nužno je izvršiti veći obim istraživanja u cilju selektivnog određivanja uticaja pojedinih jedinjenja na određene tipove bolesti. Biljka neem je pokazala zadivljujući širok spektar pozitivnog uticaja na razne tipove oboljenja.

Andrographis paniculata, biljka i njeno lekovito svojstvo

Ova biljka ima različita lekovita svojstva. Pročitajte za šta se koristi i koje su njene zdravstvene beneficije

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts