berberin
berberin

Biljka koja leči kancer pluća

3 minutes, 56 seconds Read

Nalaz istraživanja: Berberin može pomoći u borbi protiv raka pluća

Rak pluća je drugi najčešći tip raka na svetu, pri čemu je 2020. godine od ove bolesti preminulo 1,8 miliona ljudi. Nedavna laboratorijska istraživanja koja su sproveli naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju (UTS) ukazuju na to da prirodno jedinjenje biljke, nazvano berberin, može imati potencijal u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Šta je berberin?

Berberin je prirodno jedinjenje koje se javlja u biljkama, a tradicionalno se koristi u kineskoj medicini hiljadama godina. Može se naći u različitim biljkama, uključujući berberis, zlatni koren, oregonski grožđe i drvenasti kurkuma. Tokom godina istraživanja su pokazala da berberin efikasno reguliše nivo glukoze kod osoba sa dijabetesom tipa 2 i tretira metabolički sindrom. Takođe je identifikovan kao potencijalna terapija za različite vrste kancera, uključujući jajnik, želudac i dojku.

Mehanizam delovanja berberina protiv raka pluća

Dr. Kamal Dua, stariji predavač na Farmaceutskom fakultetu i viši istraživač u Centru za komplementarnu i integrativnu medicinu Australijskog istraživačkog centra za zdravlje Tehnološkog univerziteta u Sidneju, i glavni autor studije, objašnjava da berberin inhibira ključne procese napredovanja kancera, kao što su proliferacija i migracija ćelija. To postiže ciljajući određene gene i proteine koji su povezani sa rastom i kretanjem kanceroznih ćelija.

Studija o berberinu i raku pluća

Da bi istražili potencijal berberina u lečenju raka pluća, istraživački tim, uključujući dr. Duu, dr. Keshav Raj Paudela, prof. Philipa M. Hansbroa i dr. Bikash Manandhara sa UTS-a, sarađivao je sa istraživačima sa Internacionalnog medicinskog univerziteta u Maleziji i Univerziteta Kassim u Saudijskoj Arabiji.

Tim je razvio napredni sistem dostave leka inkapsulirajući berberin u tečne kristalne nanočestice. Ove nanočestice su zatim korišćene za tretiranje ljudskih ćelija raka pluća u laboratorijskim uslovima.

Na kraju studije, istraživački tim je otkrio da je berberin pomogao u zaustavljanju stvaranja reaktivnih kiseoničnih vrsta, zapaljenskih hemikalija koje se stvaraju tokom određenih ćelijskih odgovora na invaziju bakterija i druge stresne događaje koji mogu oštetiti ćelije. Takođe je utvrđeno da berberin reguliše gene koji su uključeni u oksidativni stres i zapaljenje, kao i da smanjuje prerano starenje ćelija.

Dr. Dua objašnjava da je primena nanočestica berberina omogućila poboljšanje fizičko-hemijskih karakteristika ovog jedinjenja, uključujući rastvorljivost, ćelijsku apsorpciju i terapijsku efikasnost. U poređenju sa drugim istraživanjima koja su koristila visoke doze čistog berberina za pokazivanje njegovog potencijala protiv raka, berberin-liquid kristalne nanočestice su pokazale istu aktivnost uz pet puta manju dozu, što jasno ukazuje na prednost nanoformulacija.

Naredni koraci u istraživanju

Kako bi dalje testirali ove nalaze, dr. Dua planira da koristi novu istraživačku platformu kako bi sproveo detaljnije studije na prekliničkim modelima životinja sa rakom pluća. Nakon toga, planira se sprovođenje farmakokinetičkih i anti-kancer studija berberin nanoformulacija na “in vivo” modelima životinja kako bi se razjasnila njihova potencijalna korist u lečenju raka pluća i razvile kao terapijske dozne forme leka.

Dr. Dua takođe napominje da treba validirati mogućnost primene berberina u sprečavanju recidiva raka pluća. Ove aspekte će istraživači razmotriti u budućim studijama, a takođe veruju da će berberin nanoformulacija pokazati obećavajuću aktivnost.

Dr. Osita Onugha, torakalni hirurg i docent za torakalnu hirurgiju na Kancer institutu Sv. John u Providens Sv. John u Santa Monici, Kalifornija, ističe da je uvek ohrabrujuće kada se pronađu nove opcije za lečenje i prevenciju kancera:

“Berberin je deo istočne medicine i nije nešto što tradicionalno koristimo u zapadnoj medicini. Mislim da je interesantno i intrigantno jer proučavamo stvari koje znamo da imaju neku korist u istočnoj medicini i sprovodimo studiju kako bismo ih preveli u zapadnu medicinu.”

“Ono što je sada važno je da se sprovedu klinička ispitivanja na pacijentima i utvrdi doziranje”, dodaje Onugha.

Iako ovi rezultati iz laboratorije izgledaju obećavajuće, neophodno je sprovesti dalja istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost berberina u lečenju raka pluća i utvrdila njegova bezbednost i optimalna doza za pacijente.

Reference:

  1. MNT – Medical News Today. (2023). Plant compound berberine may help fight lung cancer, say researchers.
  2. University of Technology Sydney. (2023). Berberine shows promise in fighting lung cancer.
  3. Pharmaceutics. (2023). Liquid Crystalline Nanoparticles of Berberine Suppress Reactive Oxygen Species and Senescence in Human Lung Cancer Cells.
  4. Muhammad Javed Iqbal (2023). Nanotechnology Approach to Improve the Physicochemical Properties and Bioactivity of Berberine for Enhanced Cancer Therapy.
  5. GLOBOCAN. (2020). Cancer Today.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X