Bilje i korisni lekovi protiv gljivičnih infekcija creva

Bilje i korisni lekovi protiv gljivičnih infekcija creva

Crevni trakt sadrži brojne mikroorganizme – bakterije i gljivice, koji doprinose njegovom zdravlju i pravilnom funkcionisanju.

Gljivični enteritis je upala sluznice creva izazvana gljivicom. Gljivične infekcije često su posledica prekomernog rasta gljivica Candida albicans koja se prirodno javlja, a koja takođe izaziva infekcije u vagini i usnoj šupljini. Antibiotici, promene u ishrani ili oslabljen imunološki sistem često su u korenu ovog porasta.

Uzroci gljivičnog enteritisa

Najčešći uzročnici gljivičnih crevnih infekcija su iz roda Candida, zatim Aspergillus, Mucor, Paracoccidia i Rhizoctonia. Ponekad Criptococcus neoformans.

Candida je široko rasprostranjena u prirodi, uključujući kao rezidentnu mikrofloru u ljudskim ustima i gastrointestinalnom traktu. U normalnim uslovima, njihovo prisustvo je obično benigno. Nedavne studije su, međutim, pokazale da je rast Candide povezan sa nekoliko bolesti gastrointestinalnog trakta. Osim toga, studije na životinjama pokazale su da kolonizacija Candide usporava zarastanje upalnih lezija i da upala stimuliše kolonizaciju. Ovi efekti mogu stvoriti začarani krug u kojem nizak nivo upale stimuliše kolonizaciju gljive, a kolonizacija gljivice izaziva dodatnu upalu.

Poznato je više od 150 vrsta, od kojih su Candida albicans i Candida tropicalis najčešći patogeni. Candida Albicans je jedan od mnogih mikroorganizama koji se nalaze u ljudskim ustima i gastrointestinalnom traktu. U normalnim okolnostima, ne izaziva štetne efekte. Problemi nastaju kada Candida preraste iz neinvazivne gljive koja fermentira šećer u invazivnu gljivu sa dugim strukturama nalik korijenu. Vremenom, ovi rizomi mogu prodreti u crevni zid, ostavljajući mikroskopske otvore koji dozvoljavaju česticama hrane i bakterijama da uđu u telesne šupljine i krvotok.

Predisponirajući faktori za razvoj gljivičnog enteritisa su:

 • davanje antibiotika širokog spektra;
 • glukokortikoidi, imunosupresivni lekovi, hemoterapija tumora ili radioterapija i drugi faktori koji dovode do oštećenja imunološke funkcije;
 • neke bolesti poput hronične bolesti jetre, dijabetesa, SIDE;
 • hronična neuhranjenost;
 • hirurška trauma.

Mehanizam razvoja gljivičnog enteritisa je složen i još nije u potpunosti razjašnjen. Doprinosi pojavi infekcije:

 • smanjena imunološka funkcija – posebno kršenje ćelijskog imuniteta, smanjen broj fagocitnih ćelija, gubitak hemotaksije, smanjenje baktericidnog dejstva je glavni faktor u patogenezi gljivičnog enteritisa. Uobičajeno je kod pacijenata sa već postojećim primarnim bolestima, jer je njihova imunološka funkcija značajno smanjena.
 • promene tkiva koje se javljaju kod gljivične crevne infekcije pokrivaju uglavnom slojeve crevnog zida, ali i poremećaje donjih seroznih i mezenteričnih malih arterija i malih vena. Slojevi crevnog zida, naročito submukoza, imaju hiperemiju, edem i infiltraciju inflamatornih ćelija, sa različitim brojem inflamatornih ćelija, uglavnom neutrofila, monocita i limfocita. Ponekad se mogu videti apscesi.
 • Upotreba antibiotika širokog spektra ili hirurgija doprinosi prekomjernom rastu oportunističkih gljivica, što povećava šanse za infekciju.

Simptomi gljivične infekcije creva

Uobičajeni simptomi gljivičnog enteritisa mogu uključivati blagu groznicu, dijareju, stolicu crne i zelene sluzi, bol u stomaku i oticanje, kao i uvećane limfne čvorove. U zavisnosti od specifičnog uzroka, simptomi mogu varirati:

Kandidni enteritis – najčešći kod dece, posebno neuhranjeni ili retardirani. Manifestuje se uglavnom čestim pražnjenjem creva (10 do 20 puta dnevno), vodenasto ili žutozeleno penasto. Može biti povezano sa nadutošću, groznicom, pa čak i povraćanjem, ali retko sa bolovima u stomaku. Često pogađa decu sa prethodnim problemima ovog tipa ili one sa osnovnim bolestima, kao i posle upotrebe antibiotika širokog spektra delovanja, imunokompromitovane pacijente sklone široko rasprostranjenoj kandidijazi, kao što je opšti tretman bakterijskog enteritisa, kod kojeg se simptomi pogoršavaju, dijareja je uporna.

Enteritis plijesni – razvija se kada se spore gljivica unose kroz kontaminiranu ili pokvarenu hranu i najčešće pogađaju neuhranjenu djecu ili pacijente sa hroničnim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Kliničke manifestacije značajno se razlikuju u zavisnosti od stepena kontaminacije hrane i težine infekcije i mogu uključivati bol u trbuhu, dijareju, čir na želucu, hematemezu i melenu ili perforaciju creva koja dovodi do peritonitisa ili širenja na gastrointestinalne krvne sudove.

Histoplazmatski enteritis – češće se javlja kod pacijenata sa SIDOM ili dece usled udisanja ili gutanja zemljišta kontaminiranog sporama. Kliničke manifestacije podsećaju na lokalizovani enteritis ili ulcerozni kolitis – spor početak, groznica, loše varenje, dijareja, bol u trbuhu i ponekad povraćanje. Često je praćena infekcijom pluća, ali glavne manifestacije su enteritis.

Od čega treba razlikovati gljivičnu infekciju creva?

Postoji niz uzroka dijareje koji izazivaju simptome slične onima kod gljivičnog enteritisa. Ovo uključuje koleru, bakterijsku dizenteriju, amebnu dizenteriju, tifusnu groznicu i paratifus, ulcerozni kolitis, klostridijalni enteritis, alergijsku dijareju i druge. U tu svrhu potrebna je detaljna porodična istorija i detaljni testovi za identifikaciju patogena, histopatološki, imunološki i drugi.

Dijareja sa nedostatkom enzima ima porodičnu istoriju genetske bolesti, pa je kroz detaljnu istoriju u kombinaciji sa pregledom fekalnog patogena nije teško identifikovati.

Lečenje gljivičnog enteritisa

Površinske gljivične bolesti značajno se razlikuju od onih koje pogađaju unutrašnje organe i tkiva, koje su često povezane sa dodatnim faktorima i osnovnim bolestima. Zbog toga je u lečenju gljivičnog enteritisa posebno važno uzeti u obzir uklanjanje i uzroka i svih drugih predisponirajućih i stimulativnih faktora bolesti.

Među najčešće korišćenim lekovima protiv crevnih gljivica su: nistatin, alicin, flukonazol, itrakonazol, amfotericin B, flucitozin, sulfonamidi i drugi.

Postojeći efikasni antifungalni agensi imaju različite stepene efikasnosti i nuspojava, pa je obično potrebna kombinacija ili dodatna terapija koja uključuje bilje i prirodne proizvode, tradicionalnu kinesku i zapadnu medicinu ili druge kako bi se smanjili neželjeni efekti i poboljšala efikasnost. Tok tretmana obično traje između 3 i 6 meseci.

Opšti i simptomatski tretman

Odmor u krevetu i izolacija digestivnog trakta prvi su koraci u lečenju. Pridržavajte se ishrane pogodne za varenje koja uključuje zdravu hranu bogatu vitaminima, sa malo masti i šećera. Ograničite potrošnju svežeg mleka kako biste sprečili nadutost. Odrecite se svih štetnih namirnica (poluproizvoda, prženih, masnih, začinjenih itd.) Da biste sprečili perforaciju creva.

Hidratantna terapija

Intravenozne tečnosti: Smanjena ishrana i ozbiljan gubitak tečnosti zahtevaju intravenoznu primenu hidratantnih rastvora i soli kako bi se obezbedila izgubljena tečnost, toplota i uspostavila acidobazna i elektrolitska ravnoteža.

Oralna rehidracija: unos tečnosti uglavnom kroz usta preporučuje se za blagu dehidraciju i nakon poboljšanja intravenske rehidracije.

Bilje i korisni lekovi protiv gljivične infekcije creva

Prirodni antimikotici

Origano, majčina dušica, nana, borovnica, čaj od kamilice, čaj od ruzmarina treba uzimati tokom čitavog perioda oporavka. Neki od najčešćih antimikotika su origano, beli luk, koloidno srebro, crni orah i zasićene masne kiseline. Ulje noćurka, sladić, ekstrakt ehinaceje, ekstrakt grejpa, bromelain (od ananasa), crvene morske alge, cink, sok aloe vere takođe mogu doneti olakšanje.

 • Crni orah. Kora crnog oraha sadrži visok nivo tanina, koji su moćni antigljivični i adstrigentni agensi. Takođe sadrži aktivni sastojak – juglon, za koji je utvrđeno da ima umerene antifungalne i antibiotske efekte. Za lečenje infekcije Candidom možete uzeti ekstrakt ili kapsule crnog oraha prema uputstvima specifičnog proizvoda.
 • Zasićene masne kiseline. Zasićene masne kiseline se nalaze u palminom i kokosovom ulju, kao i u ekstraktima ricinusovog ulja. Do 3600 mg kaprilne kiseline dnevno, koja se nalazi u palminom i kokosovom ulju, može se uzeti kao antifungalni tretman. Undecilenska kiselina, koja se nalazi u ricinusovom ulju, može se uzimati u dozama do 1000 mg dnevno.
 • Origano (Oregano) je poznat kao začin koji se koristi u većini kuhinja, ali običan origano ima antigljivična svojstva, dok je origano od mažurana uglavnom željeni dodatak vašim omiljenim italijanskim jelima.
 • Ulje origana sadrži jedinjenje zvano karvakol, za koje je utvrđeno da inhibira rast gljivica, posebno Candide. Pomiješajte tri kapi origano ulja u čaši vode. Pijte dva puta dnevno nekoliko dana do nedelju dana. Kada kupujete ulje origana, potražite proizvod koji ne sadrži alkohol i ima visok nivo karvakola!
 • Ako uzimate kapsule ulja origana, uzmite jednu ili dve kapsule dva puta dnevno nakon obroka. Nastavite sa lečenjem dva do tri meseca.
 • Beli luk. Beli luk je uobičajen prirodni lek protiv gljivica zbog svojih jedinjenja sumpora, poznat kao sredstvo za borbu protiv prekomernog razvoja gljivica. Dodajte svež beli luk u ishranu ili ga uzimajte kao dodatak svaki dan.
 • Brusnice. Borovnice sadrže jedinjenje zvano arbutin, koje pomaže u ubijanju gljivica. Pijte čašu nezaslađenog svežeg soka od brusnice dva ili tri puta dnevno nekoliko nedelja. Paralelno, možete uzimati suplemente sa borovnicama dva ili tri puta dnevno.
 • Cimet. Utvrđeno je da cimet ima izraženu aktivnost protiv Candida albicans. Studije su takođe otkrile aktivnost ulja cimeta protiv drugih vrsta Candide. Dakle, ako se borite sa gljivičnom infekcijom digestivnog trakta, uključivanje cimeta u ishranu može biti od koristi. Standardna doza cimeta je jedan do četiri grama dnevno (1 gram cimeta je otprilike četvrtina ili pola kašičice). Uobičajena doza ulja cimeta je 0,05 do 0,2 grama dnevno. Pratite ovaj tretman jedan ili dva meseca.
 • Berberis, Berberis vulgaris. Ova biljka sadrži alkaloid zvan berberin, koji se smatra aktivnim biljnim lekom za gljivične infekcije. Berberin se bori protiv rasta gljivica i pomaže u balansiranju crevne flore, ima protivupalna svojstva i ublažava širok spektar probavnih problema. Obično je bezbedan za upotrebu, međutim trudnice i dojilje treba da izbegavaju ovu biljku osim pod nadzorom lekara!

Dijeta i drugi dodaci za gljivičnu infekciju

Osim biljnih lekova, promene u ishrani usmerene na suzbijanje rasta gljivica posebno su važne u borbi protiv gljivičnih crevnih infekcija.

Antigljivična dijeta

Pridržavanje antigljivične dijete zahteva eliminaciju sve prerađene hrane i umerenu konzumaciju samo složenih ugljenih hidrata i integralnih žitarica. Osnovna ideja ove dijete je da se gljiva hrani jednostavnim šećerima, koji uključuju skrob, poput bijelog brašna i drugih rafinisanih ugljenih hidrata. Dozvoljavanje gljivicama u crevnom traktu da se razmnožavaju i hrane viškom šećera i ugljenih hidrata može dovesti do proizvodnje etanola i acetaldehida, definisanih kao toksične hemikalije.

Mnogi lekari veruju da se efikasnost antigljivične dijete zasniva na činjenici da konzumiranje zdravije hrane jednostavno smanjuje stres na probavni sistem i na taj način dovodi do manje gastrointestinalnih problema i gubitka težine.

Hrana bogata jednostavnim ugljenim hidratima hrani i podstiče gljivične infekcije. To su voćni sokovi, šećer, keksi, kolači, med, beli hleb i peciva i drugo. Izbegavajte šećer, mlečne proizvode, sirće, kafu, crni čaj, kofein, gazirana pića, alkohol i veštačke zaslađivače. Izbegavajte orahe (osim badema) i pečurke. Ugljeni hidrati, konzervansi, prerađena hrana, dimljeno meso, suvo voće, kiseli krastavci, pečeno meso i hleb treba ograničiti na male porcije.

Jedite hranu bogatu proteinima, pazite na ličnu higijenu i ne jedite pokvarenu hranu i onu koja sadrži različite oblike plesni. Namirnice koje bi mogle biti korisne za uključivanje u ishranu su one bogate vlaknima, kao što su integralne žitarice, voće i povrće. Jogurt koji sadrži laktobacile acidophilus treba konzumirati svakodnevno. Sveže povrće, uključujući luk, koren đumbira, kupus, brokoli i morsko povrće, može se slobodno konzumirati. Dijeta bi takođe trebala uključivati piletinu, maslinovo ulje, jaja, smeđi pirinač, heljdu, ječam, proso, soju, tofu.

Namirnice bogate ugljenim hidratima, uključujući agrume, koštunjavo voće i skrobno povrće, mogu se ponovo uvesti nakon otprilike 1 meseca tretmana.

Dopune

Možete uključiti dodatak vitamina C koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imunološkog sistema i uklanjanju toksina.

Koloidno srebro se koristi za borbu protiv raznih patogena, ali je od interesa kao kućni tretman za gljivične infekcije, jer se pokazalo da srebro ubija Candidu i druge gljivice. 

Celulaza dostupna u prodavnicama zdrave hrane je enzim koji razbija ćelijski zid Candida i na taj način ubija gljivice.

Probiotici

Dok čistite crevni trakt i smanjujete populaciju Candida korišćenjem dijete i / ili prirodnih dodataka, trebalo bi da uzmete i probiotik za obnavljanje korisnih bakterija koje promovišu efikasnu probavu.

Za bolji efekat tretmana, povremeno menjajte biljne lekove. Ovo će takođe sprečiti da se gljivice naviknu na proizvod koji se koristi. Spavajte dovoljno i pokušajte da smanjite stres. Masaža takođe može pomoći. Koncentrišite se na spavanje na leđima kako biste stimulisali zdravlje debelog creva, jetre i nadbubrežnih žlezda.

Kineska medicina

Tradicionalna kineska medicina nalazi primenu u borbi protiv uzročnika, poboljšanju imuniteta i ukupnog stanja u isto vreme, kao efikasna antifungalna terapija. Integrisana tradicionalna kineska i zapadna medicinska terapija ima svoje jedinstvene prednosti, posebno kod AIDS -a komplikovanog gljivičnim enteritisom.

Beli luk, berberin, hibiskus, đumbir se široko koriste u kineskoj medicini zbog poznatog antigljivičnog dejstva.

Prevencija gljivičnog enteritisa

Izbegavajte podražaje-pre svega, treba strogo kontrolisati upotrebu antibiotika širokog spektra delovanja, izbegavati njihovu dugotrajnu upotrebu ili, ako je to neizbežno, u neku fazu uključiti antigljivične lekove kako bi se sprečila neravnoteža crevne flore i rast patogenih gljivica …

Poboljšanje ishrane i otpornosti tela, posebno kod hroničnih bolesti.

Oprez pri upotrebi glukokortikoida i imunosupresivnih lekova.

Pravovremeno otkrivanje i lečenje drozda i drugih gljivičnih infekcija koje mogu dovesti do sekundarnog gljivičnog enteritisa.

Pokušajte da izbegnete velike doze dugotrajne upotrebe antibiotika, kortikosteroida i imunosupresivnih lekova, posebno antibiotika širokog spektra ili nekoliko antibiotika ili antibiotika sa hormonima istovremeno. Uzmite više vitamina C.

Održavajte kožu čistom. Hirurgiju abdomena i usne šupljine treba izvoditi sa velikim oprezom i pratiti infekciju. Na takve znakove, započeti aktivno lečenje.

Obratite pažnju na svaku promenu koja utiče na izgled nokta, promenu kanala nokta.

Lokalno nekrotično tkivo i gnojne lezije treba lečiti prema osnovnim principima hirurškog lečenja.

 

Pomoć nutricioniste

Vaš nutricionista

Profesionalizam

Naš tim nutricionista, homeopata, fitoterapeuta i lekara radi zajdno 7 godina.

Kvalitet

Do sada smo uspešno poboljšali stanje kod više hiljada korisnika.

Proizvodi

Za naše klijente obezbeđujemo najkvalitetnije organske proizvode.

Potrebna vam je pomoć nutricioniste, homeopate ili fitoterapeuta? Imate zdravstvenih problema? U mnogo slučajeva pravilna ishrana uz kavlitetnu podršku suplementacijom, lekovitim biljem, eteričnim uljima vitaminima i mineralima mogu da pomognu kod poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Mi smo obučeni tim stručnjaka sa 7 godina iskustva i možemo pomoći kod:

 • autoimunih oboljenja
 • dijabetesa
 • prevelike ili premale kilaže
 • kardiovaskularnih problema
 • osteoporoze
 • artritisa
 • kancerogenih oboljenja
 • virusnih infekcija poput HPV virusa, herpesa i dr…
 • infekcija izazvanih bakterijama heliko bakterija, e. coli, hlamidija… 
 • problemi sa hormonima, štitna žlezda, menopauza…
 • problemi sa bešikom prostatom i stomakom
 • demencija
 • psihološki saveti

I mnogih drugih oboljenja koja nisu navedena. Pozovite nas i kontaktirajte prve konsultacije su besplatne. Našim inovativnim pristupom, kombinovanjem različitih tehnika prirodne medicine postižemo odlične uspehe. Prepustite Vaše probleme profesionalcima. Kontaktirajte nas putem Viber, Whatsapp ili Facebook masanger aplikacija ispod:

1 reply
 1. Dejan Vukovic
  Dejan Vukovic says:

  Fantasticni saveti koje sam ovde pronasao. Treba voditi racuna o sebi i svom zdravlju. Licno, veliki sam pobornik prirodne, alternativne medicine i ne volim bas da koristim hemiju u otklanjanju zdravstvenih problema. Zdrav nacin zivota, dosta setnje, izbegavanje alkohola, cigareta, sto vise vremena biti napolju kada je to moguce, dosta smeha, suplementi, hericium i budite sigurni da ce sve biti dobro a i prenecete pozitivnu energiju na okolinu.

  Одговори

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *