Beta glukan iz kvasca za jak imuni sistem

Beta glukani iz kvasca spadaju u grupu neprobavljivih ugljenih hidrata (vlakana). Oni aktiviraju imuni sistem i na taj način podržavaju sopstvenu odbranu tela od patogena kao što su bakterije i virusi. Beta glukan iz kvasca ne samo da da daje rezultate kod jačanja imunološkog sistema, već i prilikom upotrebe kod karcinoma. Pročitajte više o drugim efektima beta-glukana iz kvasca i kada je prepručjivo da se koristi.

kvasac beta glukan
Beta-glukani iz kvasca su prehrambena vlakna koja su posebno povezana jedno sa drugim i tako ih prepoznaju imune ćelije u crevima. Na taj način modifikuju imuni sistem tako da je zaštićen od patogena.

Osobine beta glukana

Beta-glukani su ugljeni hidrati (više šećera) koji se nalaze u ćelijskim zidovima biljaka, žitarica, kvasca i gljivica. Na primer, mogu se naći u pečurkama kao što su Reishi, Shiitake, Maitake i Cordiceps. Proizvodi od žitarica, poput ovsene kaše, na primer, daju beta glukan iz ovsa. Telo ne može da koristi beta-glukane za energiju. Stoga su deo dijetalnih vlakana.

Beta-glukani se sastoje od pojedinačnih molekula šećera koji su međusobno povezani posebnim vezama (glikozidne veze). Za razliku od beta-glukana iz biljaka i žitarica, beta-glukani iz kvasca i gljivica povezani su različito: uglavnom su to posebni beta-1,3 / 1,6-glukani.

Zbog svojih različitih veza sa različitim dužinama molekularnih lanaca, oni su ili rastvorljivi u vodi ili nerastvorljivi u vodi. Beta-glukani kvasca su pretežno nerastvorljiva vlakna. Sve u svemu, beta-glukani imaju različite efekte i područja primene u zavisnosti od njihove strukture i svojstava.

Kvasac Beta glukan u hrani

Beta-glukan iz kvasca Saccharomices cerevisiae često se koristi u medicini mikroelemenata. Ovaj kvasac je poznat i kao pekarski kvasac. Dakle, ovo je kvasac koji se koristi za pečenje. Zbog toga svi pekarski proizvodi sa kvascem sadrže i beta-glukane. Saccharomices cerevisiae se koristi i za proizvodnju piva. Drugi izvor beta-glukana su ljuspice kvasca, koje se koriste kao začin. Sušeni ćelijski zidovi kvasca uglavnom se sastoje od jedne trećine beta-glukana.

 

Da li svakodnevno treba da unosimo Beta Glukan?

beta glukan iz kvasca

Beta-glukani pripadaju grupi dijetetskih vlakana. Nemačko nutricionističko društvo savetuje da odrasli treba da unose najmanje 30 grama vlakana dnevno.

Međutim, ne postoje smernice za unos beta-glukana. Beta-glukani iz kvasca takođe deluju u malim količinama. Njihova funkcija prehrambenih vlakana stoga nije relevantna. Ipak, stručnjaci smatraju da beta-glukani kvasca ne bi smeli nedostajati u svakodnevnoj hrani.

Apsorpcija i distribucija u telu

Budući da su beta-glukani dijetalna vlakna, oni se po definiciji ne apsorbuju u tankom crevu: telo nema nijedan enzim koji razgrađuje beta-glukane. Vlakna obično dospevaju u debelo crevo, a crevne bakterije ih metabolišu.

Beta-glukani iz kvasca, međutim, imaju posebnu osobinu i u telo mogu da uđu zaobilaznim putem: imune ćelije u tankom crevu apsorbuju beta-glukan kvasca i migriraju preko limfnih sudova u limfne čvorove. Imunske ćelije razlažu beta-glukan nakon otprilike četiri dana i oslobađaju biološki efikasne proizvode raspadanja (fragmente). Proizvodi razgradnje iz beta-glukana kvasca verovatno su dostupni celom telu putem limfnog sistema.

Potrebno je oko dve nedelje da imune ćelije potpuno razgrade beta glukan kvasca, zbog čega beta glukan kvasa ima sporo i trajno dejstvo.

Funkcije beta glukana u organizmu

Beta-glukani nisu samo deo ćelijskih zidova kvasca u hrani, oni se nalaze i u ćelijskim zidovima određenih patogena: Kao „molekuli signala“ za bakterije i gljivice, pokazuju telu da je napadnuto tako da imunološki sistem sistem treba da reaguje.

Beta-glukani kvasca takođe aktiviraju imunološki odgovor – ali u manjoj meri kao patogeni i bez izazivanja simptoma bolesti. Ovo stvara „efekat treninga“ za telo, što znači da je bolje zaštićeno od „pravih“ napadača. Na ovaj način, beta-glukani kvasca stimulišu fagocite (makrofage) koji apsorbuju strana tela i čine ih bezopasnim. Takođe pomažu prirodnim ćelijama ubicama da ubiju patogene i podstiču proizvodnju antitela.

Za beta-glukane se kaže da imaju širok spektar zdravstveno promotivnih efekata:

  1. Imunska slabost, infekcije i rak: beta-glukani kvasca mogu pomoći telu da se bori protiv infekcija kroz „efekat treninga“ na imuni sistem. Oni čine telo spremnim za odbranu. Zbog imunostimulirajućeg dejstva, takođe se navodi da imaju efekat protiv raka.
  2. Alergija: beta-glukani kvasca mogu ublažiti alergije. Kako to rade, ostaje da se istraži. Verovatno razvijaju ovaj efekat smanjenjem oksidativnog stresa i smanjenjem supstanci koje podstiču upalu.
  3. Zaceljivanje rana: beta-glukani kvasca mogu se koristiti spolja za poboljšanje zarastanja rana. Oni promovišu migraciju imunih ćelija u ranu. Ovo stimuliše regeneraciju kože i kolagena. Telu je potreban kolagen za regeneraciju čvrste i stabilne kože.
  4. Metabolizam, šećer u krvi i holesterol: beta-glukan kvasca može smanjiti vrednosti šećera u krvi i lipida u krvi i smanjiti upalu u masnom tkivu. Takođe je smanjio krvni pritisak i obim kukova u studiji sa ljudima sa prekomernom težinom. Zbog toga može da pomogne kod kardiovaskularnih bolesti. Međutim, kaže se da beta-glukan iz ovsa deluje snažnije, na primer na snižavanje holesterola.
  5. Formiranje krvi: Beta glukan iz kvasca može pospešiti stvaranje krvi.
  6. Antimutageni i antioksidanti: Ispitivanja na životinjama i u laboratoriji ukazuju da beta-glukani kvasca apsorbuju oksidativni stres, što inače može dovesti do promena u genima (mutacije). Međutim, ovi efekti još nisu dokazani u studijama na ljudima.

Beta-glukani iz kvasca podržavaju imuni sistem

Kod imunokompromitovanih ljudi, telo se može samo odbraniti od patogena u ograničenoj meri. Ovi ljudi su skloniji infekcijama. Beta-glukani iz kvasca aktiviraju imuni sistem i tako podržavaju odbranu tela.

Beta glukan iz kvasca podržao je imuni sistem dece sa ponovljenim respiratornim infekcijama i / ili astmom: dnevni unos 100 miligrama kvasca beta-glukana mogao bi značajno da poveća proizvodnju dečijih antitela. To pokazuje jedna od studija. Antitela su važan deo imunološkog sistema. Telu su potrebna da bi učinila strane supstance i patogene bezopasnim.

Beta-glukan iz kvasca takođe može pomoći pacijentima kojima je potrebna operacija. Povećan je rizik od infekcije nakon operacija. Ovaj rizik smanjuje beta-glukan: Davanjem beta-glukana putem vene, u drugoj maloj visokokvalitetnoj studiji dogodilo se manje infekcija. Potreba za antibioticima se takođe smanjila i pacijenti bi mogli ranije biti otpušteni iz odeljenja intenzivne nege.

Iako postoji mnogo dokaza da beta-glukan kvasca ima pozitivne efekte na imuni sistem, ovi efekti još uvek nisu široko prepoznati. Beta glukan svakako vredi probati ako imate imunodeficijenciju. Stručnjaci za mikroelemente preporučuju 250 do 750 miligrama beta-glukana dnevno za jačanje imunološkog sistema.

Vežbanje je dobro za vaše zdravlje. Međutim, prekomerno vežbanje može oslabiti imunološki sistem. Studija na životinjama pokazuje da beta-glukan kvasca može smanjiti rizik od infekcija gornjih disajnih puteva izazvanih fizičkim stresom. Međutim, još uvek nema studija o prehladama kod sportista.

Prehlada se ublažava beta-glukanom iz kvasca

Simptomi prehlade poput curenja nosa i upale grla pogađaju nas iznova i iznova. Efekti beta-glukana iz kvasca na jačanje imuniteta mogu zaštititi od prehlade i ublažiti simptome. To jasno pokazuju brojne visokokvalitetne studije.

Uzimanjem beta-glukana kvasca, učestalost prehladnih epizoda smanjena je za četvrtinu. Kada su se prehlade ipak pojavile, bile su manje izražene: beta-glukan kvasca smanjio je tipične simptome promuklosti, curenja nosa i bolova u grlu. Pacijenti su takođe izvestili da im je uzimanje beta-glukana kvasca olakšalo disanje. U jednoj studiji, istraživači nisu uspeli da pokažu nikakav uticaj na učestalost prehlade, ali beta-glukan kvasca je smanjio groznicu kod pacijenata.

Povećani stres povećava rizik od prehlade. Čini se da je i beta-glukan ovde efikasan: žene sa mentalnim stresom koje su uzimale beta-glukan kvasca imale su znatno manje simptoma prehlade od žena koje su dobile lažni lek. Pored toga, poboljšalo se opšte stanje i performanse – prema rezultatima preliminarne studije.

Pitanja i odgovori o beta glukanu

Može li kvasac beta glukan usporiti rast raka?

Beta-glukan kvasca može aktivirati stečeni imuni sistem, koji se bori protiv degenerisanih ćelija. Ovo usporava rast ćelija karcinoma. Čini se da na određene ćelije raka snažnije utiču beta-glukani kvasca nego na druge – na primer, ćelije raka pluća, jetre, jajnika, bešike i dojke.

Nalazi o antikancerogenom efektu beta-glukana kvasca uglavnom potiču iz eksperimenata na životinjama i u laboratoriji. Ali dostupne su i prve, u nekim slučajevima, visokokvalitetne studije na ljudima – sa obećavajućim rezultatima: nakon tromesečnog dodatka ishrani beta-glukanom iz kvasca, fizički i psihološki simptomi pacijenata sa rakom su se poboljšali. Beta-glukan kvasca takođe je povećao broj prirodnih ćelija ubica koje se bore protiv degenerisanih ćelija. Upotreba beta-glukana iz kvasca takođe bi mogla da doprinese boljem nutritivnom statusu i ublaži hronični umor bolesnika povezan sa rakom.

Trenutno su u toku dalje studije o beta-glukanu iz kvasca, koji se daje kroz venu zajedno sa antitelima. Prvi rezultati su pozitivni i ukazuju na to da kombinacija gotovo udvostručuje stopu reakcije pacijenta na terapiju.

Doziranje beta-glukana kvasca za rak korišćeno u studijama bilo je između 100 i 750 miligrama dnevno. Mnoga istraživanja su trenutno u toku, zbog čega još uvek postoji neizvesnost oko optimalne doze i načina primene. Zbog toga o tačnoj dozi treba razgovarati sa lekarom.

Da li beta-glukan štiti od parodontalne bolesti?

Parodontitis je hronična bolest parodoncijuma. Ako se ne leči, to može dovesti do gubitka zuba kao i do ozbiljnih sekundarnih bolesti poput arterioskleroze. Beta-glukan iz kvasca može imati pozitivan efekat na parodontitis zbog svog imuno-stimulativnog efekta.

U laboratorijskom testu sa ćelijama obolelih od parodontitisa, istraživači su istražili njegove efekte: beta-glukan kvasca inhibirao je oslobađanje faktora nekroze inflamatorne messengere tvari faktor alfa (TNf-alfa). Ova messenger supstanca je uglavnom odgovorna za uništavanje tkiva koje drži zub. Pored toga, promovisao je oslobađanje supstance (interleukin-10), koja štiti tkivo.

Efikasnost beta-glukana kvasca u parodontalnoj bolesti još uvek treba istražiti u studijama na ljudima. Međutim, zbog pozitivnih efekata na imuni sistem, stručnjaci za mikrohranljive sastojke preporučuju uzimanje 100 do 250 miligrama dnevno.

Da li kvasac beta-glukan poboljšava anemiju izazvanu hemoterapijom?

Pacijenti sa rakom često moraju da se podvrgnu hemoterapiji. Lekovi (citostatici) inhibiraju podelu i rast ćelija karcinoma. Međutim, napadaju i zdrave ćelije – posebno one koje se često dele, poput krvnih zrnaca. Skoro svi pacijenti sa rakom pate od anemije tokom bolesti. Anemija, između ostalog, doprinosi sindromu hroničnog umora koji je čest kod pacijenata sa rakom.

Budući da beta-glukani kvasca pospešuju stvaranje krvi, istraživači sumnjaju da hemoterapija može smanjiti anemiju. Beta-glukan kvasca već je testiran u prvoj studiji na hemoterapijskim pacijentima: vrednosti krvi su se neznatno poboljšale. Pored toga, unos se dobro podnosio i mogao je da poveća opšte dobro učesnika studije. 40 posto učesnika studije takođe se žalilo na manji umor. Dalje visokokvalitetne studije pokazaće da li se efekti mogu potvrditi.

Kada i kako uzimati kvasac beta-glukan?

U principu, beta-glukan iz kvasca kao hrana može imati pozitivan efekat na imuni sistem. Međutim, stručnjaci sa mikrohranjivim sastojcima preporučuju preparate za prevenciju ili podržavajuće lečenje bolesti, jer je sadržaj beta-glukana kvasca koji je uvek poznat i može se precizno dozirati.

Beta-glukane iz kvasca treba uzimati sa malo tečnosti tokom obroka. Dnevna doza se može podeliti na nekoliko obroka. Preparati su uglavnom dostupni u obliku kapsula.

Optimalna doza takođe zavisi od preparata do preparata. Pre uzimanja preparata beta-glukana, pročitajte način upotrebe na preparatu i pridržavajte se istog.

Da li se beta glukan kvasca može predozirati?

Do danas nije bilo studija o dugotrajnom unosu beta-glukana iz kvasca. Međutim, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) klasifikuje upotrebu 375 miligrama beta-glukana dnevno kao bezbednu. Kratkoročno, mogu se uzimati i veće doze.

Proizvodi od kvasca sa Saccharomices cerevisiae su deo dijete i dugo se bezbedno koriste. Dobro se podnose i retko izazivaju alergijske reakcije. Smatra se da je rizik od takve reakcije prilikom uzimanja beta-glukana iz kvasca slično nizak.

Komplikacije su primećene samo kada se beta-glukan iz kvasca davao direktno u venu. Tu spadaju povećano stvaranje granuloma (benigni izrasline izazvani inflamatornim stimulusima) i povećanje jetre i slezine.

Interakcije sa lekovima

Rastvorljiva vlakna, naročito, mogu smanjiti apsorpciju lekova u crevima stvaranjem gela u digestivnom traktu. To može usporiti apsorpciju tako da manje količine aktivne supstance dospeju u krv. Zbog toga se preporučuje interval od dva sata između uzimanja lekova i beta glukana.

Nisu primećene interakcije lekova za beta-glukane kvasca. Oni su uglavnom nerastvorljivi i stoga ne utiču na apsorpciju leka.

Uputstvo za upotrebu za granulome

Postoje dokazi iz studija na životinjama da je beta-glukan kvasca pospešio stvaranje granuloma u jetri i plućima. Granulomi su benigni tumori koji se javljaju kada fagociti imunog sistema ne mogu ukloniti žarište upale i zatvoriti ga. Na primer, kao deo alergijske reakcije. Granulomi se takođe mogu javiti nakon infekcije ili kod inflamatornih bolesti poput Kronove bolesti, sarkoidoze ili reumatizma (reumatski čvorovi).

Međutim, takav efekat još uvek nije dokazan kod ljudi nakon uzimanja preparata beta-glukana. Da biste bili sigurni, sa lekarom treba razgovarati o upotrebi preparata koji sadrže beta-glukan iz kvasca u prisustvu granuloma.

Anemija: nadgledajte vrednosti krvi i proverite status gvožđa

Beta-glukan iz kvasca pospešuje stvaranje krvnih zrnaca. Međutim, studije na životinjama takođe ukazuju da ponovljena primena beta-glukana putem šprica (injekcija) može dovesti do smanjenog odgovora ćelija prekursora krvi. To bi moglo dovesti do anemije (mikrocitna anemija sa premalim crvenim krvnim zrncima). Međutim, ovaj neželjeni efekat nije primećen kod ljudi. Životinjama je takođe dat rastvorljivi beta-glukan, koji remeti metabolizam gvožđa. Beta glukan kvasca je obično nerastvorljivo vlakno.

Ako već postoji anemija ili nedostatak gvožđa, o upotrebi beta-glukana kvasca treba razgovarati sa lekarom. Da bi bio siguran, lekar može da proveri odgovarajuće vrednosti krvi.

Rezime

Beta-glukani iz kvasca imaju mnogo korisnih zdravstvenih efekata jer aktiviraju imuni sistem. Stoga mogu da pomognu oslabljenom imunitetu. Na primer, simptomi prehlade mogu se ublažiti uzimanjem beta-glukana iz kvasca. Zbog imunostimulirajućeg dejstva, beta glukan kvasca takođe može da zaustavi rast karcinoma. Pored toga, mogu imati pozitivan efekat na bolesti zubnog sistema. Beta-glukan iz kvasca takođe može smanjiti neželjene efekte hemoterapije  i zaštititi organizam od anemije.

Beta-glukan iz kvasca Saccharomices cerevisiae često se koristi u medicini mikroelemenata. Takođe je poznat kao pekarski kvasac ili pivski kvasac. Generalno, beta-glukani kvasca se vrlo dobro podnose. Do sada su komplikacije primećene kod ljudi samo ako se daju direktno putem vene. U studijama na životinjama, međutim, uspeli su da podstaknu stvaranje granuloma. Ljudi koji pate od granuloma i anemije, o sigurnosti upotrebe treba da razgovaraju sa svojim lekarom.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X