bazocelularni karcinom

Bazocelularni karcinom kože

Bazocelularni karcinom kože (Carcinoma basocellulare, Bazaliom) je najčešći oblik kožnog tumora i zahvaća više nego 90% svih tumora kože uopće. To je rak stanica koje se nalaze na donjem dijelu najvišeg sloja kože, epidermisa. Te stanice koje sliće na keratinocite karakterizira infiltrativan rast u dublje slojeve kože i okolna tkiva.

Koji su predispozicije za razvoj bazalioma?

●svijetla put – osobe svijetle boje kože i plavih očiju sklonije su pojavnosti bazalioma.
● izloženost suncu: postoji evidencija da za razliku od bazalioma planocelularni tumor nije povezan sa akumuliranim izloženošću suncu već se povezuje sa povremenom izloženošću jakom Suncu kao npr. tijekom godišnjeg odmora, osobito u djetinjstvu ili adolescenciji.
● godine starosti – učestalost raste s godinama, pa tumor češće zahvaća stariju populaciju

Postoje li još neki rizični faktori za bazocelularni karcinom kože ?

Na nastanak bazocelularnog karcinoma mogu utjecati i slijedeći činioci:

● Slabljenje imunog sistema,
● Dugotrajna bolest ili lječenje
● Rasa. Bazocelularni karcinom kože uglavnom zahvaća bijelce širom zemaljske kugle, dok ga rijetko nalazimo kod tamnoputih ljudi, a osobito je rijedak kod crnaca.
● Profesija. Bazocelularni karcinom je češći kod osoba koje se profesionalno izlažu suncu kao što su poljoprivrednici ili ribari.
● Mjesto stanovanja: Osobe što žive na dijelu Zemljine kugle gdje je veliko UV zračenje od Sunca sklonije su razvoju tumora. Tako npr. najviša stopa rasta kožnih tumora se nalazi u Južnoj Africi i Auistraliji, koja su područja koja primaju visok nivo UV zračenja.
● Godine starosti. Najčešće se kožni tumori pojavljuju poslije 50 te godine, ali sunčev štetan efekt počinje u ranim godinama. Prema tome zaštita bi trebala početi u još u ranom djetinjstvu .
● Terapeutsko zračenje, je zračenje koja se daje za liječenje drugih oblika tumora

Koji djelovi tjela su najčešće zahvačeni bazocelularnim karcinomom?

Lice je najčešća lokacija za bazaliomske lezije. Međutim oko 20% tih tumora se pojavljuje u području koja nisu izložena suncu kao prsa, leđa, ruke, noge i vlasište.

Kako bazocelularni karcinom kože izgleda?

Bazocelularni karcinom kože obično počinje kao mala kupolasto oblikovana izraslina promjera nekoliko milimetara koja je obično pokrivena sa malim površinskim krvnim žilama zvane teleangiektazije. Izraslina je obično blistava i prozračna ponekad opisana kao biserasta. Neki bazocelularni karcinomi primarno se pojavljuju kao ulkusni defekt na koži koji duže vrijeme ne cijeli, a neki bazoclularni karcinomi pak. sadrže melaninski pigment čineči tako da se više doima kao mladež.

Koji su oblici bazocelularnog karcinoma?

Oblici bolesti:

basalioma solidum (nodulare): najčešći oblik bolesti, javlja se čvorasta tvorba s      teleangiektazijama na površini

basalioma ulcerosum: promjena karakterizirana pojavom defekata kože i erozija koje otežano i sporo zarastaju i povremeno krvare

basalioma terebrans: promjena koja ima svojstva malignog tumora; raste invazivno u okolno tkivo uz često razaranje kosti

Basalioma pigmentosum: promjena karakterizirana pojačanom pigmentacijom

Basalioma superficiale obično se pojavljuje na prsnom košu ili leđima i izgleda više poput mrlje osjetljive suhe kože

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, a potvrđuje se histološkim nalazom.

Kaže se da bazocelularni karcinom kože nije jako opasan tumor, zašto?

Bazocelularni karcinom raste sporo, mjesecima ili godinama. Premda se širi na druge dijelove tijela metastaze su vrlo rijetke. Glavnu štetu bazaliom čini svojim lokalnim rastom kojim može oštetiti i izobličiti organe koji su u njegovoj blizini (oči, uši ili nos).

Kako se bazocelularni karcinom kože liječi?

Postoji puno načina za uspiješno liječenje tumora kože sa izgledima za uspijeh do 90% ili većim. Uglavnom se nastoje odstraniti ili uništiti tumor.

Prilikom izrade plana liječenja potrebno je u obzir uzeti mjesto i veličinu tumora, rizik ožiljkavanja i godine života, opće zdravlje i povijest bolesti.

Koje se metode koriste u lječenju tumora?

Imiquimod krema za rak kože

Metode koje se koriste za liječenje uključuju:

● Kirurško odstranjenje – tumor se izvadi van a oštećena koža se zašije

● Kiretaža i disekcija. dermatolozi ponekad koriste tu metodu, koja čini vađenje bazalioma upotrebljavajući žlici sličan instrument zvan kireta. Disekcija je dodatna aplikacija električne struje za kontrolu krvarenja i ubijanje preostalih tumorskih stanica. Koža cijeli bez šivanja. Ta tehnika je najbolje prikladan za male tumore u nekritičnim područjima kao trup i udovi.

● Radioterapija: radijacijsko lječenje se koristi za tumore kože koji se pojavljuju u dijelovima tijela koja je teško liječiti kirurški (lice).

● Kriokirurgija: neki doktori ostvaruju dobre rezultate sa smrzavanjem bazalioma. Tekući dušik se aplicira da smrzne i ubije abnormalne stanice.

● Mohs mikrografska kirurgija: Ime je pionirsko. Dr. Frederic Mohs tu tehniku odstranjenja kožnog karcinoma je bolje nazvao ” mikroskopski kontrolirana ekscizija”. Kirurgija vrlo pažljivo i precizno odstranjuje male dijelove tumora te ih pod mikroskopom ispituje tijekom operacije. Ishod rezanja i mikroskopskog ispitivanja je u besprijekornom izgledu tako da bazaliom može biti obilježen i izvađen bez da se zabrinjavamo oko odgovarajuće širine i debljine lezija. Ta metoda odstranjuje mali dio zdravog normalnog tkiva. Stopa ozdravljenja je vrlo visoka prelazeći 98%. Mohs micrografska kirurgija se koristi za velike bazaliome i za recidivirajuće bazaliome.

● Kreme koje napadaju stanice tumora

– citostatske kreme 5-fluorouracil, Efudex, Fluoroplexy ili

– kreme stimulatori imunog sistema kao što je Imiquimod (Aldara).

Ove kreme se apliciraju nekoliko puta tjedno kroz nekoliko tjedana. Oni proizvedu brzu oštro ograničenu upalnu reakciju . Prednost te metode je da se izbjegava kirurški zahvat, lječenje se može provoditi kod kuće i može dati bolji kozmetički rezultat (bez ožiljaka). Nedostatak te metode je niska stopa izlječenja

Kako se bazocelularni karcinom kože spriječava?

● Potrebno je da osjetljive osobe izbjegavanju izloženost suncu

● Samopregledi i redoviti pregledi kod lječnika opće prakse i dermatologa

● Ljudi koji već imaju neki oblik kožnog tumora bi se trebali češće kontrolirati.

Čega se treba pridržavati u prevenciji tumora kože?

Za dobru zaštitu od Sunca i njegova zračenja potrebno je:

● smanjiti izloženost Suncu za vrijeme bavljenja sportom i rekreacijom

● izbjegavati izloženost Suncu tijekom vrhunca zračenja (vrijeme oko podneva)

● nositi širok-obod šešir i čvrsto tkani zaštitnu odjeću za vrijeme boravka na Suncu

● koristiti vodozaštitu ili vodeno rezistentnu kreme za sunčanje sa UVA zaštitom SPF 30 ili višom.

● redovito se kontrolirati i odstranjivati lezije sumnjiva ili promjenjiva izgleda

● zaštitne kreme moraju se aplicirati svaka dva do tri sata, naročito poslije plivanja ili fizičke aktivnost kada se tijelo znoji i kada se čak i kreme za sunčanje označene kao vodootporne mogu isprati.

Zanimljivosti

Znanstvenici Američkog nacionalnog instituta za zdravlje u blizini Washingtona objavili su da su po prvi put uspješno izliječili rak kože korištenjem genske terapije. Stručnjaci su, naime, modificirali stanice imunološkog sustava kako bi se suprostavile melanomu, najsmrtonosnijem obliku raka.

Limfociti, odnosno, bijele krvne stanice, obično se uspješno suprotstavljaju bakterijama i virusima, ali ne i raku. No sada, nakon višegodišnjeg istraživanja na 17 pacijenata s uznapredovalim rakom, stručnjaci su objavili da su postigli napredak. Ovom metodom potpuno su izlječena dva pacijenta, a drugi nisu u potpunosti izlječeni no u svojim tijelima imaju povećan broj bijelih krvnih stanica za suprotstavljanje raku nego ranije.

Rezime

Bazocelularni karcinom kože je najučestaliji tumor kože, vrlo rijetko metastazira, ali lokalno dože destruirati okolne strukture i unakaziti čovjeka. Najvažnija je kloniti se rizičnih faktora koji dovode do njegova nastanka od kojih je najvažnija zaštita od sunca i njegova zračenja kao i liječenje tumora dok je on još u početnoj fazi.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *