Naslovna Biljni preparati Bagrem mirisna biljka sa lekovitim svojstvima

Bagrem mirisna biljka sa lekovitim svojstvima

Bagrem (Robinia pseudoacacia) je listopadno drvo, poreklom iz Amerike, koje je u Evropu doneo baštovan francuskog dvora Jean Robin, po kome je ova biljka i dobila svoj naziv. Danas raste u Evropi, severnoj Americi i Aziji. U Srbiji je dosta rasprostranjen i pripada lekovitom bilju Srbije.

Bagrem naraste do 20 m visine, i prečnika stabla 90cm. Ima glatku koru, trnovite grane i retku krošnju. Listovi dužine do 30 cm, sastavljeni od 9-25 jajastih svetlozelenih slabije dlakavih 3-5 cm dugih listića. Ima jake bodlje dužine do 2 cm. Cvetovi su grozdasti, bele boje, a plod je spljoštena mahuna, smeđe boje dužine 10 cm. U mahuni se nalazi 4 -10 pegavih semenki.

Bagrem raste kao samoniklo drvo po rubovima šuma, i koristi se za pošumljavanje goleti, zbog brzog rasta sadnica. Drvo bagrema se često i gaji, jer je veoma cenjeno kao drvo za loženje, za izradu delova čamaca i brodova, podnih obloga i slično.

Sastav bagrema:

bagrem drvo

U lekovite svrhe upotrebljava se mladi list, cvet bagrema i plod, ređe mlada kora, jer je starija jako otrovna. Cvet bagrema predstavlja izvor vitamina C (40mg/100g), a sadrži i smolu, tanine, eterično ulje. Sadrži od flavonoida izomukronulatol, izovestitol, akacetin, sekundiflorol, od od monoterpena robinilin, diterpene i triterpene. U cvetu su pronađeni linalool (33,1%), cis-β-ocimen (26,6%), α-bergamoten (8,9%) i formanilid (7,4%), pinem, i druga jedinjenja.

Bagremova kora sadrži i otrovne belančevine fasin, robin i benzoaldehid. Semenke sadrže oko 38 odsto belančevina, trinaest miligrama masnog ulja, vlakna, ugljene hidrate. Sadrže i vitamine A, B 1, B 2, B 6, kao i minerale magnezijum (Mg), fosfor (P), gvožđe (Fe), cink (Zn), kalijum ( K), natrijum ( Na), kalcijum (Ca). Sveže mahune imaju 15% proteina, 6% lipida, 22% ugljenih hidrata.

Lekovitosta svojstva bagrema:

med od bagrema

Bagrem cveta od aprila do maja ili juna, u zavisnosti od temperature. Beli mirišljavi cvetovi sadrže nektar – sok, koji skupljaju pčele pretvarajući u poznati bagremog med. Ovaj med je zbog svojih svojstava veoma cenjen u Evropi. Čist je, tečan, lagan, spada u najukusnije vrste, idealan je za decu, ali ne mlađu od godinu dana. Kod odraslih deluje umirujuće na stres, nervozu i nesanicu.

Cvetovi se jedu sveži, mogu se i pržiti uvaljani u testo kao za pripremu palačinke. Cvet se bere neposredno pre otvaranja, a listovi sasvim mladi. Medicinska primena bagrema ograničena je samo na cvet, jer se ostali delovi, naročito kora, smatraju otrovnim. Cvet bagrema koristi se :

• Protiv prehlade i kašlja
• koristi za lečenje antivirusnih oboljenja, grčeva, kožnih bolesti, tegoba pri varenju.
• Mahune sa semenkama su dobar izvor belančevina, ugljenih hidrata i masnoća
• mahune konzervirane sušenjem upotrebljavaju se kao povrće
• seme skuvano može da se upotrebljava kao pasulj
• prženo seme može se koristiti kao zamena za kafu
• čaj od bagrema suzbija reumatske bolove i zubobolju,
• pomaže kod migrene
• smanjuje povećano lučenje želudačne kiseline
• koristi se u homeopatiji u terapiji migrene i neuralgije nerva lica.
• za smanjenje visoke temperature

Otrovni delovi bagrema

kora od bagrema

Važna napomena: Zbog toksičnosti robina, robitina, robinina, fazina, ne smeju da se koristiti stara kora, zreo- stari list i sirove semenke. Simptomi trovanaj bagremom su: depresija, slabosti, širenja zenica, povraćanja, krvava dijareja, slabi puls, hladne ruke i noge, bledilo u licu.

Priprema čaja od bagremovog cveta

čaj od bagremovog cveta

Jednu čajnu-malu kašičicu suvih cvetova bagrema preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti i piti u toku dana. Maksimalna doza je tri puta dnevno po 200 ml čaja.

Pohovani cvet bagrema

Koristi se za pohovanje mladi neotvoreni grozdasti cvet,koji se ostavi nekoliko sati u vodi, ocedi i salvetom prosuši. Svaki cvet se umoči u mešavinu kao za palačinke (mleko, jaja, so, brašno) i prži na vrelom ulju.

Miko Lamberto
Eistria je vaš informativni portal za sve što vas intersuje o zdravlju i zdravstveni pogodnostima raznih preparata, voća, povrća i drugih prirodnih jedinjenja...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upišite vaše ime ovde

Obavezno pročitajte

HPV virus lečenje

HPV virus i njegovo uspešno lečenje

0
U poslednje vreme imamo jako puno poziva od strane osoba koje imaju problem sa HPV virusom. Ovim putem bih želeo da naglasim da je...

Forum

Ekcem

0
Strucnjaci su jednoglasni  najbolji nacin da se nosite sa svrbecim oblastima ekcema na kozi jeste da je odrzavate dovoljno vlaznom. To znaci da se klonite vode koliko...

Oboljenja organa za disanje

0
Organi za disanje mogu da obole i tada se mora sprovesti lečenje. U velikom delu pluća može se javiti zapaljenje pri kome se u...

Lekovito bilje korisni saveti

0
Za ishranu i lečenje Od davnih vremena naši preci su zavisili od biljaka, koje su ih hranile i održavale ih zdravim. Onda su pre stotinak...

Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

0
Pimpinella anisum L. – gajena vrsta Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 20-60cm, sa tankim korenom i valjkastom stabljikom, šupljom u sredini, malo dlakavom i...

Kancer prirodno lečenje i prevencija

0
Da biste smanjili rizik od obolevanja od malignih oboljenja, dovoljno je da pogledate u svoj frižider. Dr Ričard Beliveu sa Univerziteta Kvebek u Monteralu, koji je...
Mi koristimo kolačiće na našem sajtu da bi Vam omogućili najbolje iskustvo. Da bi ste nastavili da koristite sajt, složite se da koristite kolačiće.
Prihvati
Privacy Policy