artichoke

Artičoka prepuna vitamina a dobra za srce

Artičoka Cynara scolymus L.- Compositae je biljka iz porodice glavočika. Gaji se kao povrće u Zapadnoj Evropi, a najviše raste na Mediteranu i Kanarskim ostrvima. 

Artičoka ima velike cvetne glavice sa mesnatim sočnim cvetištem i isto tako mesnate ovojne listove sa sočnom bazom. Ti sočni delovi se koriste kao povrće. Postoji četrdeset vrsta ove biljke, a prvi put se spominje u spisima iz egipatskih grobnica od pre 2500 godina, pa je smatraju jednom od najstarijih namirnica. Grci i Rimljani su je smatrali afrodizijakom i sredstvom za dobijanje muških potomaka.

Katarina de Mediči, upoznala je Francuze sa ovim povrćem i doprinela promociji ove biljke. Na početku 20 veka gradonačelnik Njujorka je zabranio prodaju ovog povrća jer se artičoka mogla nabaviti samo kod mafijaša. Ali zabrana nije dugo trajala jer se radilo o vrlo ukusnom povrću.

Sastav artičoke:

artičoka u vrtu

Artičoka sadrži gorke materije koje povećavaju apetit, pomažu varenje, deluju kao blag diuretik, holeretik i holagog, povoljno utiču na jetru, smanjuju nivo uree u krvi, pomažu varenje masti i dr.

Artičoka je dobar izvor folne kiseline te vitamina C, K i B i minerala: Fe (gvožđa), K (kalijum) , Mg (magnezijuma ) i P (fosfora) Cu (bakra), Ca (kalcijuma). U svežem stanju prestavlja hranu izbora za osobe koje planiraju trudnoću zbog visokog sadržaja folne kiseline koja sprečava oštećenje neuralne cevi ploda. Takođe sadrži antioksidanse kofeinsku cinarin, silimarin, i feruličnu kiselinu, beta karoten, lutein i zeaksantin.

Od ove biljke najmanje je lekovit onaj deo koji se jede kao povrća, ali ostatak biljke je gorak ali sa većim sadržajem lekovitih komponenti.

Lekovita svojstva artičoka:

artičoka lekovito svojstvo

• Artičoka se smatra zaštitnikom srca i krvnih sudova jer cinarin i seskviterpen-lakton iz artičoke povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Sprečavaju pojavu angine pektoris, infarkta i moždanog udara
• dijetalna hrana, bogata inulinom, i pogodna za ishranu dijabetičara
• zbog savremenog načina života i neredovne ishrane, brze hrane, artičoka je biljka koju treba uključiti u ishranu jer rešava probleme nadutosti stomaka, grčeva, bolova i težine u želucu
• smanjuje nivo lošeg holesterola i podiže nivo dobrog LDL holesterola, i to na taj način što pojačava razgradnju holesterola
• smatra se prirodnim lekom za rastvaranje žučnih kamenaca
• utiče na zdravlje jetre smanjujući nivo masnoće i toksina, sprečava rak jetre i bolesti nastale preteranom upotrebom alkohola
• ima i blago laksativno dejstvo
detoksikacija organizma
• pogodna za ishranu gojaznih osoba zbog malog sadržaja kalorija

Upotreba:

Upotreba ovog povrća je vrlo popularna u zapadnoj Evropi. Priprema se prženjem, ili pečenjem na grilu, sa pasuljem ili testeninom. Sirova se ne jede, jer je teško svarljiva.

Jestivi deo je srce artičoke kod starijih biljaka, a kod mladih biljaka mogu se jesti i stabljike.

Čaj od artičoke

Priprema: Bodljikavi listovi artičoke koje ljudi obično bacaju pri pripremi povrća, sadže najviše lekovitih supstanci, tako daje čaj najbolje pripremati od ovih delova. Izgnječite sveže listove jedne artičoke, zatim prelijte sa 200 ml vode i kuvajte 15 minuta. Zatim procedite tj. iscedite što više čaja, odvajajući krupne listove. Prohladite čaj od artičoke koji je na ovaj način spreman za upotrebu.

Ako vam je potrebno više čaja u toku dana možete ga pripremiti i na sledeći način:

100 g artičoke (list, drška, koren) preliti sa 1 litrom hladne vode, zagrejati do ključanja, ostaviti da ključa 5 minuta, a zatim ostaviti da se prohladi. Procediti i dobijeni svetlo-zeleni čaj koristiti u toku dana 3 puta dnevno po 200 ml ili drugačije u zavisnosti od tegoba.

Ovaj čaj poboljšava opšte stanje organizma jer utiče na imuni sistem, pojačava odbranu organizma od infekcija i bolesti. Pored toga upotreba ovog čaja ima i niz drugih lekovitih delovanja: sprečava infekciju žuči, jetre i bubrega, održava tonus mišića, smanjuje nivo šećera u krvi, sprečava pojavu urođenih mana, dobar je protiv ateroskleroze i stomačnih tegoba i dr.

Napomena:

Ako ste alergični na kamilicu i maslačak, proverite sa stručnim licem da li ste možda alergični i na artičoku.

Kulinarski recept artičoka

artičoka kulinarstvoPriprema artičoke sa pasuljem

Potrebno je: 400g pasulja, 10 – 12 glavica artičoke, glavica belog luka, maslinovo ulje, peršun, prezle.

Priprema: Potopite pre upotrebe glavice artičoke u vodu, sačekajte 1-2 sata da izađu gorke komponente. Pasulj skuvajte i pomešajte sa ostalim sastojcima (beli luk,maslinovo ulje (može i suncokretovo), prezle i peršun). Dobijenom smeom napunite artičokei složite u šerpu kao kad punite tikvice. Dodajte malo vode i začina i kuvajte na laganoj vatri sat vremena ili više (što zavisi od jačine vatre).

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X