Angiografija je pretraga koja uz pomoć, preko injekcije ubrizgane tekućine u krvotok, čini arterije lako vidljive X-zracima.

Kada se koristi angiografija?

Angiogram se do nedavno koristio za utvrđivanje stanja krvnih žila. Danas, neinvazivne tehnike daju iste informacije s manje neugodnosti i rizika za pacijenta. One uključuju: Doppler, digital subtraction angiography (venoznim putem se ubrizga kontrast), ultrazvuk, CT i MR.

 1. Angiografija se koristi kad se predviđa operacija, zato što pokazuje jasnu sliku krvnih žila.
 2. Angiografija može otkriti aneurizmu ( izbočina arterije uzrokovana slabošću zida krvne žile ).
 3. Angiogram se također koristi za prikaz karotide i njezinih grana u vratu i glavi. Općenito se primjenjuje kod ispitivanja krvarenja u glavi ( moždano krvarenje ) ili za identifikaciju krvne opskrbe tumora. Angiogram pomaže u procjeni je li operacija nužna ili moguća.
 4. Angiografija se koristi za prikaz koronarnih arterija koje opskrbljuju srce krvlju. Angiogram pokazuje jesu li arterije srca sužene.
 5. Angiografija se koristi za prikaz arterija nogu ili bubrega, te za aorte ( najveća arterija u tijelu ).
 6. Angiografija se koristi za pregled jetre za lokalizaciju abnormalnosti, uključujući tumore. Posebno može biti korisno kod planiranja operacije.

Kako se radi angiografija?

angiografijaPrije snimanja X-zracima ubrizga se kontrast u krvnu žilu. Kada se rade angiografija srca, karotida ili glavnih grana aorte, kateter se uvede kroz preponu, ili ponekad kroz ruku.

 1. Prije nego što se kateter uvede kroz arteriju, lokalno područje se umrtvi lokalnim anestetikom.
 2. Zatim se kratka, tanka žica zaobljenog vrha preko vodeće igle uvede u arteriju i uz pomoć fluoroskopa ( rentgenska slika) vodi se do mjesta gdje je potrebno inicirati kontrast.
 3. Igla se zatim ukloni i kateter se uvodi preko postavljene žice.
 4. Kada je kateter na ispravnome položaju, žica se vadi i kontrast se ubrizga kroz kateter. Pacijent može osjetiti zagrijavanje u tom području ali to nestaje za nekoliko sekunda.
 5. Sada se krvna žila može prikazati na ekranu, ili na seriji brzih rentgenskih snimaka.

Je li angiografija opasna ?

 1. Mali broj pacijenata je alergičan na kontrast, uglavnom na jodnu komponentu kontrasta. Svatko tko je već imao alergijsku reakciju na kontrast mora to reći doktoru.
 2. Postoji mala vjerojatnost da kateter ošteti krvnu žilu u kojoj je postavljen.
 3. Cerebralna angiografija nosi mali ali značajan rizik od nepovoljnog rezultata.
 4. Trudnice se trebaju raspitati o rizicima za oštećenje ploda X-zracima.
 5. Pacijenti koji boluju od ozbiljnih jetrenih, srčanih ili bubrežnih bolesti su pod znatno povećanim rizikom i trebaju se savjetovati sa specijalistom.
 6. Rizik od štetnosti X-zraka je vrlo mali. Moderni rentgeni su izrađeni tako da daju vrlo kvalitetne slike uz minimalne doze zračenja.
Miko Lamberto
Eistria je vaš informativni portal za sve što vas intersuje o zdravlju i zdravstveni pogodnostima raznih preparata, voća, povrća i drugih prirodnih jedinjenja...
Prethodni tekstŠta je to Amniocenteza?
Sledeći tekstBiopsija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upišite vaše ime ovde

Obavezno pročitajte

HPV virus lečenje

HPV virus i njegovo uspešno lečenje

0
U poslednje vreme imamo jako puno poziva od strane osoba koje imaju problem sa HPV virusom. Ovim putem bih želeo da naglasim da je...

Forum

Ekcem

0
Strucnjaci su jednoglasni  najbolji nacin da se nosite sa svrbecim oblastima ekcema na kozi jeste da je odrzavate dovoljno vlaznom. To znaci da se klonite vode koliko...

Oboljenja organa za disanje

0
Organi za disanje mogu da obole i tada se mora sprovesti lečenje. U velikom delu pluća može se javiti zapaljenje pri kome se u...

Lekovito bilje korisni saveti

0
Za ishranu i lečenje Od davnih vremena naši preci su zavisili od biljaka, koje su ih hranile i održavale ih zdravim. Onda su pre stotinak...

Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

0
Pimpinella anisum L. – gajena vrsta Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 20-60cm, sa tankim korenom i valjkastom stabljikom, šupljom u sredini, malo dlakavom i...

Kancer prirodno lečenje i prevencija

0
Da biste smanjili rizik od obolevanja od malignih oboljenja, dovoljno je da pogledate u svoj frižider. Dr Ričard Beliveu sa Univerziteta Kvebek u Monteralu, koji je...