Alfa lipoinska kiselina ili ALA je nutrient koji nije opšte poznat u široj javnosti. ALA je prisutna u biljkama, kao i životinjama i sadrži sumpor. Alfa lipoinska kiselina deluje kao antioksidans a takođe indukuje proizvodnju drugih antioksidanasa. Ova hemikalija se pokazala neverovatnim sredstvom protiv raka i ne proizvodi mnogo štetnih efekata kao što hemoterapija radi.

Ovaj preparat je takođe veoma učinkovit kod bolesti srčanog mišića, diabetesa i auto imunih poremećaja.

Ovo jedinjenje može da se pronađe u zelenom povrću posebno u spanaću. Paradajz je takođe bogat izvor alfa lipoinske kiseline a takođe i krastavci. U životinskoj jetri možemo pronaći veoma visoku koncentraciju ALA a takođe i u bubrezima koji su veoma bogat izvor ovim jedinjenjem. Hrana koja je takođe bogata ALA je asparaugus, jaja, karfiol, luk, grašak i kupus.

Antioksidansi neutrališu slobodne radikale. Slobodni radikali su atomi koji mogu da oštete ćelije u našem organizmu. Na taj način dugoročnim izlaganjem slobodnim radikalima može doći čak i do oštećenja kompletnih organa i sistemskih delova organizma. Anti-oksidansi su neophodni za normalan život bez bolesti. Oni štite naš organizam i imaju sposobnost da smanje efekte starenja organizma.

ALA je veoma potentan antioksidans. Ne samo to, ovaj elemenat se metaboliše u formu dihidrolipoinske kiseline. Oba jedinjenja su veoma važna za različite reakcije u hemijskim procesima koji se dešavaju u našem organizmu. Možemo zaključiti ako je nivo ALA nizak ćelije u organizmu ne mogu da funkcionišu normalno i one usled delovanja slobodnih radikala bivaju oštećene.

ALA je pokazala zadiljuće osobine u borbi protiv različitih tipova kancera uključujući kancere jajnika, dojke i debelog creva. Ona je takođe pokazala izuzetnu efikasnost u borbi protiv leukemije. Pre svega njen uticaj na kancer su njena antioksidativna svojstva koja sprečavaju dalji razvoj kancerogenog oboljenja.

Drugi mehanizam akcije alfa lipoinske kiseline je njena sposobnost da spreči ubrzanu deobu ćelija. Kancerogene ćelije imaju veoma ubrzanu ćelijsku deobu. U ovom slučaju ALA reaguje u smislu zaustavljanja ubrzanog deljenja i širenja kancerogenih ćelija. Ovo jedinjenje smanjuje ćelijsku smrt kod normalnih ćelija i produžava njihovo opstajanje i funkcionalnost dok kod kancerogenih ćelija uzrokuje odumiranje i ćelijsku smrt.

Ćelije raka, za razliku od zdravih su zapravo oštećene kiseonikom. Ove ćelije imaju mikroprocesne probleme u svojim mitohondrijama, u organima ćelija koji proizvode energiju. U 2005 je sprovedena studija u kojoj je dokazano da alfa lipoinska kiselina pojčava proces unosa kiseonika i „disanje“ ćelija raka debelog creva. Ovo je značajno iz tog razloga jer kiseonik, kad se proizvodi i povećava , u ćelijama raka deluje kao inicijalna kapisla na proces poznat kao apotozu ili odumiranje ćelija raka. Apoptoza predstavlja programiranu ćelijsku smrt i to je normalan proces koji se javlja u zdravim ćelijama. Kiseonik proizveden u ćelijama koje su kancerogene pokreće apoptozu i ove ćelije ubrzo odumiru.

Rak je zastrašujuća bolest posebno zato što je tretman hemoterapijom koji uništava kancerogene ćelije izuzetno toksičan sa zdravi deo organizma. Tretman je veoma štetan za organizam i izaziva veoma neprijatne efekte kao što su bol, gubitak težine, čireve, opadanje kose od anemije i slabost.  Iz tog razloga, pošto je ovaj tretman neophodan za produžavanje života ljudi obolelih od kancera, ova terapija zbog svojih propratnih efekata koje uzrokuje nije omiljena i popularna kod pacijenata.

Hemoterapija ubija ćelije koje se brzo dele uštećujući njihov DNK. Ovaj tretman uzrokuje proizvodnju velike količine slobodnih radikala koji ugrožavaju i zdrave ćelije. Prednost alfa lipoinske kiseline je da zapravo štiti od oštećenja DNK u normalnim ćelijama i sprečava enormnu proizvodnju slobodnih radikala. Takođe sprečava širenje ćelija raka po celom telu i stvaranje metastaza. Ova akcija se postiže delovanjem ALA na pojedine enzime koji su potrebni ćelijama raka da izvrše invaziju na različite tipove tkiva. Alfa lipoinska kiselina je takođe efikasna u  sprečavanju stvaranja novih krvnih sudova koji obezbeđuju hranjljive materije za tumor.

ALA može da se koristi zajedno sa hemoterapijom i treba da se koristi jer sprečava štetne efekte hemoterapije. Ona je posebno efikasna protiv dijarereje i oštećenja nerava koje izaziva hemoterapija.

Pre nego započnete da koristite ALA morate da napravite određeno istraživanje. Ne uzimajte bilo kakav suplement koji nađete jer ne proizvode svi dodatke ishrane sa istim kvalitetom. Najbolje je konzumirati ovaj suplement sa hranom jer hrana povećava njegovu apsorbciju u organizam.

Najbolje doze za početak su od 50-100 mg dnevo i mogu da idu do 600 mg na dnevnoj bazi.  Najbolje je početi sa malim dozama i postepeno ih povećavati. Na taj način ćete biti sigurni da konzumacija ovog sumplementa neće stvoriti neželjene efekte u vašem organizmu. Alfa lipoinska kiselina retko stvara neželjene efekte.